Auru je možné pozorovat jednak na jiných lidech, jednak na sobě. Především to chce trochu se uvolnit (alespoň než auru člověk uvidí poprvé, pak už je to jednodušší) a taky věřit, že se to dá.
Pokud pozorujete auru na sobě, tady jsou dva asi nejjednodušší způsoby:
1) Spojte dva ukazováčky a chvíli (dejme tomu 10 vteřin) se na ně dívejte. Pak je pomalu dávejte od sebe a sledujte prostor mezi nimi. Měli byste mezi nimi vidět jakési vlákno, které však možná po určitém oddálení (už po pár centimetrech) zmizí. Pokud ho však jednou uvidíte a budete toto vícekrát cvičit, měli byste ho vidět i při větším oddálení.
Můžete také zkusit sledovat auru po spojení a následném oddálení několika prstů najednou, ne jen ukazováčků.
2)Můžete také sledovat auru vaší ruky - postavte se asi metr od zdi a zdvihněte před sebe pravou ruku. Dívejte se přes prsty na zeď a snažte se zaostřit spíš na ni, než na prsty. Po chvíli byste měli něco jako šedou, skoro bezbarvou mlhu. Možná vám cvičení půjde lépe, když místnost zatemníte, ale myslím, že to není nutné. Co se však týče zdi, měla by být pokud možno bílá, nebo krémová.
Tohle jsou asi tak dva základní způsoby podle knížky Aura - jak ji vidět a rozumět (Richard Webster).
Pokud hodláte pozorovat auru jiného člověka, je dobré (to už je z mé zkušenosti), aby seděl nebo stál v místnosti blízko nějaké světlé zdi. Zaostřete na něj a zkoušejte sledovat nejbližší prostor kolem něj (hlavně kolem hlavy). Nebo můžete zkusit zaostřit na zeď kousek od něj a opět sledovat okolí jeho hlavy. Po chvíli byste měli zjistit, že bezprostřední prostor kolem něj (nejlépe je to viditelné kolem hlavy) má jinou barvu - jako by tam byl matný kouř nebo bezbarvá mlha. Takhle jsem začínal já, to jsem však ještě o auře nevěděl skoro nic a až později jsem zjistil, že to co vidím nejspíš není jen klam.
Zpočátku tedy uvidíte auru jako bezbarvou, bílou či našedlou, časem byste ji však měli vidět barevně. Pokud se budete zajímat o auru víc, na internetu jistě najdete mnohem obsáhlejší návody na vidění aury, stejně tak existují různé knihy o této tématice - můžete se pak o auře dozvědět víc a poznat i širší souvislosti, což vřele doporučuji.