Pod pojmem geokineze většinou najdete vysvětlení, které říká, že se jedná o schopnost manipulovat s krystaly minerálů apod. Lépe znějící definice je, že geokineze je schopnost dovolující manipulovat s krystalovou mřížkou pevných látek. Tato definice je sice na jednu stranu výstižnější, na druhou však poněkud více zavádějící. Zavádějící je z toho důvodu, že krystalová mřížka jako taková je pouhá abstrakce. Ve skutečnosti neexistuje.
Do úvodu do povšechnosti tentokrát vložím ještě jednu důležitou věc.
To, že v součastné době bychom mohli nalézt možná desítky „kinezí“, je pouze výsledek lidské snahy vše „rozškatulkovat“, zpřehlednit, apod. Ve skutečnosti je však „kineze“ pouze jedna. Všechny ty „kineze“, které v součastné době známe, jsou pouze označení pro její jednotlivé oblasti působnosti.
Kámen údajně posilující geokinetické schopnosti je smaragd.
Když jsem se snažil nalézt informace o tom, co nám geokineze dovoluje, moc jsem toho nenašel. Z toho mála co se mi podařilo nalézt by se však dalo vyvodit to, že geokineze tedy opravdu dovoluje do jisté míry pracovat s krystalovou mřížkou pevných látek (vypustíme-li tedy tu „krystalovou mřížku“, dalo by se říci, že geokineze je schopnost dovolující nám měnit uspořádání částic v pevné látce *). Praktické využití by to mohlo mít např. při změně fyzikálních vlastností krystalů (optické vlastnosti jako průhlednost, průsvitnost, čirost,…)